Odozgo na dole:

  • Mamac klase 3 (Jerg Štrelov Kauli);
  • Vrhunska plivajuća guma klase 4 (Mann´s Samba);
  • Izumi Umami pliva zahvaljujući zarobljenom vazduhu u gumenom telu (klasa 2)

   Baveći se problematikom specifične težine gumenih mamaca, spoznao sam da postoje četiri klase ovih mamaca, shodno njihovim plivačkim osobinama.

  1. Sasvim obične tonuće gume. Ovi mamci se izrađuju od plastisola, silikona ili njihovih surogata. Njihov udeo u ponudi na tržištu, pa samim tim i u kutijama svakog varaličara, iznosi debelo preko 90%. To su sasvim normalni i najviše korišćeni mamci u poslednje tri decenije: tvisteri, šedovi...
  2. U drugu grupu spadaju tonući mamci koji su tako napravljeni da svojom formom uspevaju da na fizički način "zarobe" molekule vazduha. Najpoznatiji i veoma lovni mamac od meke gume koji (u ovom slučaju) sistemom lamela zadržava vazduh je poznati, priznati i među basolovcima veoma cenjeni Ring-Worm. Ovakvi mamci uglavnom ne tonu, ali ako se pohabaju ili iz bilo kog razloga (dugim korišćenjem) izgube svojstvo zadržavanja vazduha, tonu identično kao pred­stavnici prve klase.
  3. Procentualnim smanjivanjem sastojaka materijala od kojih se prave gume iz prve i druge klase i povećavanjem omekšivača i(li) tajnih sastojaka, sve češće srećemo i gume koje su uistinu plivajuće. Bilo kako da ih spustite u ili na vodu one ostaju na površini. Ukoliko ih mehanički potopimo u vodu, one ni u kom slučaju ne tonu. Poneke od njih se ponašaju u stilu rasnih suspendinga, a većina ih lagano isplivava i pojavljuje se na površini.
       Ove gume su već nešto sa čim bi se moglo korektnije raditi na temu poboljšane prezentacije na dnu i u pridnenim slojevima. Na Jamure Rigu ovakve gume tonu sporije, u paru sa Stand-Up olovnim glavama manje se izvrću... Ipak, bilo kakav uticaj na njihovu ravnotežu, pa u nekim slučajevima čak i montiranje na Weightless Rig (samo offset udica) može učiniti da njihove plivačke sposobnosti mnogo izgube na intenzitetu.
  4. U četvrtu klasu mamaca od meke gume spadaju gume čiji je plivački kvalitet veoma visok. Ovi veštački mamci ne samo da neotežani ne mogu da tonu, već imaju i svojstvo prilično brzog isplivavanja (naravno, ukoliko nisu klasično otežani). Ukoliko se ne radi o UL gumama (znači, da varka poseduje određen volumen), ovakvi mamci isplivavaju čak i kad su otežani udicom ili drugim otežanjima reda veličine od 2-3 grama. Zamislite pecanje Karolinom i Jamure Rigom gde mamac nakon povlačenja u pauzi ne silazi prema dnu, nego se doslovno izdiže, gde se, uparen sa stand-upom, retko izvrće, ili gde na sistemu sa nefiksiranom udicom stoji pravo, vertikalno, kao sveća.

   Bez obzira na to peca li se ruskim sistemom (Čeburaški), novijim zapadnim kopijama pomenutog sistema (Spro Bottom Jig i sl.), Karolinom, Jamure Rigom ili drugim sistemima u kojima udica sa mamcem nije direktno spojena sa otežanjem, visoko­produktivno pecanje je moguće na skoro svim vodama i u lovu skoro svih vrsta grabljivica. Od ovoga su izuzeti jedino vodeni odseci na kojima vlada izrazito jaka struja, jer strujanje priljubljuje mamac na dno, čime se eliminiše plivajući faktor mamca, i on se ponaša kao tonuća guma.

video-play-button
video-play-button
video-play-button