Novi silikonac na hrvatskom primorju

   S prvim zrakama sunca i nešto toplijim vjetrom, proljeće se počelo približavati, a to je znak da sezona brancina stiže. Početkom drugog mjeseca, šetajući se uz more, ugledao sam prvog brancina ove godine, i za mene je sezona počela. Pripremio sam opremu i odjednom: šok, nema silikonaca – inače, moje najdraže varalice. Da stvar bude gora, ni lokalne trgovine ribomaterijalom nisu dobro opremljene vara­licama u ovo doba godine, jer sezona, formalno, za njih još nije počela. Ipak, imao sam sreće, i u jednoj od njih našao nekoliko silikonaca marke EL&PI. Iskreno, prvi put sam tada čuo za taj brend i očekivanja nisu bila velika, štoviše, očekivao sam gubitak vremena. Inače, kad lovim brancina koristim silikonce marki Keitech, Sawamura, Monarch Dok i Megabass, uglavnom shadove duge 3-4 incha (7-10 cm). No, kako je želja za nadmudrivanjem sa starim liscem bila prejaka, odlučio sam dati priliku tada još nepoznatom EL&PI silikoncu, konkretno shadu oznake 8 (dužine 7 cm) u SFC dekoru.
   Došao sam na poziciju i krenulo je. Nakon drugog izbačaja, evo ga, udarac, kontra i gore je. Nakon kratke borbe na obali je bio "branko" od oko 70 dkg. I tako je počelo... Od pet izlazaka ove godine i šest ulovljenih brancina, četiri su došla na jednog te istog EL&PI shada.
   Što se prezentacije tiče, prvenca sam prevario uz srednje brzo vođenje sa povremenim jiganjem. Upravo nakon takvog jednog jiga, dobio sam griz. Naravno, to nije jedina uspješna tehnika. Zapravo, o spinanju brancina sa obale postoji bezbroj članaka i mnogo knjiga, ali tehnika koja uvijek pali ne postoji. Lagano povlačenje uz povremeno jiganje nekada daje dobre rezultate, ali je nekada upravo suprotno. Često mi je brancin zagrizao uz brzo jednolično povlačenje, nekad bih griz dobio uz konstantno jiganje, gdje je varalica glumila ranjenu ribu. Uglavnom, uvjerio sam se u više navrata da u ribolovu na brancina postoji samo jedno pravilo, a to je da strogog pravila nema i da treba stalno eksperimentirati. Naravno, uz tehniku je važna i upornost, bez toga nema ni rezultata.
   Ono što me ugodno iznenadilo kod El&Pi silikonca je kvaliteta izrade. Naime, nakon 3-4 ulovljena brancina, većina silikonskih varalica je gotovo neupotrebljiva (najčešće dolazi do pucanja silikona u području gdje udica izlazi iz silikona ili u području jig glave, gdje brancin najčešće udara), međutim, El&PI je nakon četiri ulovljena komada ostao kao nov.

Piše: Vedran Kvaranta