Swing tehnika je naročito bitna ako želimo da lovimo mekonogim (Soft Hackle) podvodnim mušicama, koje spadaju u grupu mokrih mušica (Wet Flies). Za mnoge moderne mušičare, koji dobro poznaju teške nimfe, strimere i visokoplivajuće suve mušice, mokre mušice i njihova upotreba su prava misterija. To je sfera pomalo zaboravljene ali izuzetne i veličanstvene stare škole mušičarenja. I dok se čak i intuitivno lako može zaključiti kako se vodi suva mušica, kako nimfa, a kako strimer, to nije slučaj sa mokrim mušicama, i ribolovac početnik je često zbunjen. Da bi problem bio kompleksniji, ovde ne pomaže ni "Match the Hatch" metoda (saznaj čime se riba najviše hrani u datom trenutku i lovi na imitaciju te hrane), jer skoro sve mekonoge mokre mušice ne liče ni na šta što bismo mogli da vidimo dok puzi po dnu ili pliva kroz vodu, pa samim tim ni da pretpostavimo kako takvu mušicu verno prezentovati da najviše liči na životinjicu koju imitira.
   U tome nam mogu mnogo pomoći saveti iskusnih mušičara. Ako bismo uz pivo potrošili malo od dragocenog vremena na laganu priču sa nekim pravim mušičarskim veteranom, mogli bismo mnogo toga da saznamo o tajnama pecanja mokrim mušicama. Najverovatnije bi nam, uz blagi starački osmeh, za početak potvrdio da je većinu svojih pastrmki ulovio upravo mokrim mušicama.
   Ako zavirite u neku knjigu gde se skrivaju te stare imitacije i navežete ih, te odete s njima na vodu, videćete da one i dalje izuzetno dobro love, pod uslovom da ih znate koristiti. Više-manje, to su vrlo jednostavne mušice. Tipičan primer takve jednostavnosti a uspešnosti u ribolovu imaju tzv. North Country Spiders imitacije.

Mokre mušice (izrada G. Grubić i  A. Panić,  www.flyandtrout.com)