Trenutno je period godine u kome mušičari obnavljaju svoj pribor. Kupovina novog štapa je uvek u vrhu liste želja. U slučaju da ste totalni početnik, oko izbora je najbolje da se posavetujete sa nekim iskusnim kolegom i smanjite glavobolju. Ukoliko ste "pro", koji je upućen u sve detalje oko štapova, nastavak teksta i video vas možda podsete na bitne osnove. No, ovaj tekst je pre svega za one ostale, tj. za najširi spektar mušičara, koji imaju manje ili više formiran ukus, dakle znaju šta hoće i očekuju od štapa, a nisu baš sigurni kako odabrati pravi model u gomili ponude na nekom sajmu ili u dobro snabdevenoj prodavnici.

Akcija štapa

   Dakle, uspeli ste da pređete preko finansijskog faktora, znate na kojim vodama ćete pretežno loviti i vrste riba koje ciljate. Znate dužinu i klasu štapa, pa čak i željenu akciju, tj. ponašanje blanka pri zabacivanju mušice, ali kako to najbolje simulirati?
   Pravo testiranje štapa je na vodi, sa koncem kojim nameravamo da ga uparimo i sa mušicama kojima planiramo da lovimo. Livada i bilo koji konac adekvatne klase su takođe mnogo bolja opcija nego ona na koju je većina od nas na Balkanu "osuđena", a to su internet komentari ili testiranje "na golo".
   Internet komentari su lov u mutnom. Previše faktora je u igri. Počev od interesa, ličnog ukusa, pa sve do čistog neznanja. Jednostavno, uvek postoji šansa da pročitate da je štap "gladac", a izvučete "jadac". Jedini smisao čitanja komentara po internetu jeste ako se kombinuje sa testi­ranjem štapova uživo, pa ono što pročitate iskoristite kao smernicu, a potom sve napisano u direktnom kontaktu sa štapom potvrdite ili demantujete.  
   Dakle, štap koji ste namerili da kupite vam je napokon u rukama, ali niste u prilici da montirate čekrk, provučete konac i razmašete se. Kao što sam već pomenuo, testiranje štapa bez konca i mahanja nije najbolja opcija. Ali jeste nekakava, i treba je iskoristiti.

    Najbolji izbor za ovako nešto su sajmovi, gde se na jednom mestu mogu testirati i uporediti različiti modeli. Nažalost, kao što sam se mogao uveriti i na ovogodišnjem sajmu Lova i ribolova u Nišu, većina mušičara potpuno pogrešno testira štap, tako što ga drmusa i pravi harmo­nične oscilacije. Ovo nikako nemojte da radite! Ne zato što se štapu nešto može desiti (neće mu ništa faliti), već zato što vam ovakvo testiranje ne kaže ništa pametno, čak može da vam stvori pogrešnu sliku o štapu (možete za brzi model pomisliti da je spor). Pa zašto onda mnogi ribolovci to rade?Pored očiglednog neznanja, postoji još jedan faktor u toj priči. Prostor! Jebi ga, nismo u Americi. Većina naših prodavnica je mala i skučena za bilo kakvo razmahivanje. Situacija na sajmovima je podnošljivija, ali i tu se najčešće mora izaći van okvira štanda. Rešenje je u tome da pitate prodavca da vam dozvoli da izađete na čistinu, tj. van prodajne zone. Lično sam samo jednom u životu imao negativan odgovor na takav zahtev. Mlada prodavačica je rekla: "Ne možete da probate napolju, to je skupocen grafitni štap". Dobro, koštao je svega 60 e, ali ja izgleda nisam bio dovoljno šarmantan da ona pređe preko toga...