Iako ovaj tekst pišem prije svega pod utiskom efikasnosti za mene novih silikonaca iz Srbije, reći ću koju riječ o opremi, kako bi manje iskusne kolege sa slatkovodnih terena tijekom svojih kratkih boravaka na moru imali još poneki dodatni adut.
   O opremi se može mnogo pisati, ali ne treba komplicirati. Ja koristim dva relativno jeftina kompleta: Shimano EXAGE 210 cm, t.b. 10-30 g, uparen sa rolom Shimano Nexave 3000 SFC i Shimano Catana 240 cm, t.b. 7-21 g, uparen sa rolom Daiwa Procaster 1500. Izbor štapa ovisi o poziciji na kojoj lovim i varalicama koje koristim. Tako npr. ako idem na nešto nepristupačnije terene i ako koristim nešto teže varalice, uzimam manji štap sa većom gramažom i suprotno. Ne treba pretjerivati sa kojekakvim skupim štapovima i mašinama, jer mi se u više navrata pokazalo kako cijena opreme ne utječe na kvalitetu i kvantitetu ulova.
   Upredenica je obavezna u spinanju na brancina. Glavni razlog je svojstvo upredenice da nema memoriju i ne isteže se, što nam omogućava stalni kontakt sa varalicom i pravovremenu detekciju i realizaciju ugriza. Osobno koristim upredenicu debljine 0,15 mm, marke Tuffline. Na kraju upredenice isto je tako važan fluorokarbonski predvez od 1,5-2 m. U mom slučaju, predvez je debljine 0,28 mm. Netko može reći da je to predebelo, ali sam se uvjerio da nije tako. Naime, prošle godine mi je pobjegao brancin težine oko 3 kg, i to upravo iz razloga što sam koristio pretanak fluorokarbon. Zubati grabežljivac je progutao cijelu varalicu i tokom borbe se FC malo iskrzao i dovoljno oslabio da na kraju pukne. Nakon toga sam prešao na navedenu debljinu i ulov se uopće nije smanjio, a do pucanja najlona više nikada nije došlo.
   Generalnog pravila u lovu na brancina silikoncima nema. To ujedno daje i posebnu draž ribolovu. Svaki izlazak na vodu predstavlja novu avanturu i uvijek se postavlja pitanje: „Hoću li ja danas pobijediti“. Najbolji savjet je upornost i eksperimentiranje. Svaki put se nauči nešto novo, da li je to novi način vođenja i prezentacije silikonca, da li je to razmjena mišljenja sa ribičem koji zna nešto novo itd. U konačnici, da i sam nisam eksperimentirao, ne bih ni isprobao već spominjani EL&Pi silikonac i ne bih već četiri puta ove godine izašao kao pobjednik u nadmudrivanju sa starim morskim liscem. Zato spineri, štap u ruke, varalice u torbu i na vodu! ●

   El&Pi silikonci se od 2014. mogu nabaviti u mnogim ribolovačkim radnjama u Hrvatskoj zahvaljujući generalnom distributeru, firmi "Sportski ribolov" iz Splita, koja, između ostalog, zastupa i Ugly Duckling i Calypso.

www.sportski-ribolov.hr

Redakcija magazina