Pošto se u konstrukcijska rešenja slabo petljam, izneću osnovne podatke, a akcenat ću staviti na praktične, upotrebne vrednosti, koje su nam svima, nadam se, još uvek na prvom mestu. Salina 3 u veličini 4000 je mašinica namenjena morskom ribolovu, što je podatak koji obećava kvalitet, zbog zahteva koji se pred takve sprave postavljaju pre svega zbog korozivnog dejstva slane vode. Osim toga, ribolov na morske nemani zahteva i veliku snagu, što zbog većih gabarita veštačkih mamaca koji se ribama nude, to i zbog borbenosti krupnih morskih predatora. Shodno tome, najmanji model, koji je tek srednje teška kategorija po standardima ribolova na moru, u našim slatkovodnim uslovima bez problema pokriva teško varaličarenje.
   Prvo što upada u oči je da su telo i rotor znatno veći od onih na koje smo navikli kod mašinica veličine 4000. Mehanizam je masivan i jak, tako da je i težina od kataloških 475 grama razumljiva. Po veličini i snazi, parira uobičajenim modelima veličine 5000 i 6000, samo je kapacitet špulne manji. Plava boja, u kombinaciji sa ručkom boje aluminijuma i zlatnim detaljima na špulni, zadovoljava estetske kriterijume, koji mi, istini za volju, nikada nisu bili presudni. Važnije je ono kako je i od čega je napravljena.
   Glavni materijal kućišta je legura alumi­nijuma pod proizvođačkom oznakom T480, za koju stručnjaci tvrde da je izuzetno otporna na oštećenja koja proizvodi sredina zasićena solju. Metalno telo mašinice je potom zaštićeno "anodisanim" bazičnim slojem, pa farbom, pa CRC antikorozivnom prevlakom. Rezulatat svega ovoga je da slana voda i pesak ovo ne mogu lako i brzo da unište. Osim samog tela, i rotor je napravljen od istog materijala, što uz ručku, koja je takođe aluminijumska, daje potpuno metalni sklop, što je veoma bitno. Dizajnirana da izdrži najsurovije morske uslove, za Dunav će svakako odgovarati ‒ to sam prihvatio i krenuo dalje.
   Mašina je vrlo lepo utegnuta, proizvođač kaže da je u nju upakovano 8 kugličnih i jedan nepovratni ležaj, te okretanje ide zaista glatko. Ono što je meni najvažnije je da to okretanje ide gotovo jednako glatko i lako kada ručicu okrećem na suvo i kada "kurblam" uzvodno sa 10 metara dubine glavu od 50 grama sa šedom od 15 santimetara, preskačući uz put kamene odseke. Na velike voblere mašina se takođe ne buni, s osmehom podnosi džerkove od 100 grama (teže nisam probao), a sa onima koje najčešće koristim, a to su 50 do 75-gramci, izlazi na kraj kao od šale. Spinerbaitovi primereni krupnim štukama takođe su mačiji kašalj, a najveće kašike koje koristim isto mota bez ikakvih problema.

Za ovo je, svakako, osim unutrašnjeg mehnizma sklopljenog od "precision" eliptičnih zupčanika umereno brzog prenosa 4,5:1, zaslužna i velika aluminijumska ručka, koja savršeno leži u sklopu mašine i nema ni najmanjih naznaka lufta. Sam "knob" je veliki, lepo seda u ruku i obložen je penastom gumom (EVA-om), što se meni posebno dopada, jer volim ovaj materijal.