Posle petomesečnog maltretirenja gore­nave­denim varalicama, nikakvih promena nema, uprkos tome što nisam bio nimalo nežan pri čupa­nju džigova iz kamenjara i cimanju džerkova. Test period svakako nije dovoljan da se donese sud i o dugovečnosti, ali ono što sam dosad video navodi me na zaključak da će ostati sasvim OK barem u nekoliko narednih sezona, a to je meni sasvim dovoljno za mašinu ovog cenovnog ranga (ispod 150 eura).
Slaganje strune je rešeno pomoću Elliptical Oscillation Systema, kojim sam sasvim zadovoljan; namotaji strune su unakrsni i među njima nema nezgodnih preklapanja i usecanja. Mašinicu sam napunio upredenom strunom nosivosti 40 libri i nikakvih mršenja ni problema nisam imao, iako sam često pecao i po jakom vetru, sa velikim stomakom na struni i sa izrazitim promenama težine tereta koji vodim.
   Preklopnik je urađen od debele žice, udoban je, a mehanizam ga pri zabacivanju drži sigurno otvorenim i nema neželjenih zaklapanja ni pri najsnažnijim zamasima koje sam uspeo da izvedem.
   Vodonepropusni kočioni mehanizam urađen od "dualnog" sistema karbonskih diskova trebalo bi da bude njen poseban adut, zahvaljujući kome isporučuje veliku kočionu silu (max 14 kg) sa mogućnošću preciznog podešavanja otpora. Nažalost, dril sam testirao samo simulacijom, jer smuđevi koje sam u toku zime lovio nisu ni izbliza mogli da opterete poluzategnutu kočnicu do tačke proklizavanja. Prilikom simulacije sam se uverio da dril radi lepo i tečno, kao na najboljim i najskupljim modelima drugih proizvođača, bez ikakvog seckanja i zastajkivanja svojstvenog maši­nicama iz nisko­budžetne daleko­istočne produkcije.
   Da rezimiram: Salina 3 u veličini 4000 na našim vodama je po gabaritu i snazi odličan izbor pre svega za teže džigovanje smuđa na većim rekama (Dunav, Sava, Drava...), za ciljani lov somova svim tehnikama, za one koji pecaju štuku bigbaitovima a ne vole multiplikatore, a usuđujem se da pretpostavim: i za lov mladice. Na Jadranskom i Egejskom moru (koja su nam najbliža, ali i na mnogim drugim), dobro će poslužiti za mnoge vidove srednje teškog varaličarenja, recimo za licu, gofa, zubaticu, zubaca (na severnim morima i za džigovanje bakalara i halibuta sa obale - dodaje Goci, gl. urednik).
   Na kraju, mogu reći da mi je izrazito zadovoljstvo što sam testirao jedan novi model u godini u kojoj je izašao, a još više sam zadovoljan činjenicom da na štapu imam mašinicu u koju sam stekao potpuno poverenje. Sad ostaje samo to da se potrudim i da uz malo sreće uživam u lepim drilovima i uspešno okončanim borbama, što želim i svakom od čitalaca našeg "vrteće-letećeg" magazina. ●