Da bih slikovito objasnio kakva je zver riba trairao i koliko joj je snažan udarac, navešću da mi je ovaj od 8,3 kg probušio X-Rap Walk 13 (tvrda plastika) ugrizom dubine od bar 5 mm! Nakon ovoga, voda je prodrla unutra i varalica je postala neupotrebljiva. Srećom, jedan od kolega je imao X-Rapa u rezervi. Trairao, inače, ima očnjake prekrivene tkivom. Zub koji je probušio varalicu i zario se u plastiku je ostao je bez tog tkiva. Jasno se vidi oštećenje i krv.

   Iako je varka imala relativno velike udice, krupniji trairao je neretko spadao sa X-Rap Walk. Tako sam zakačio još jednu ribu, za koju mislim da je imala preko 10 kg, ali je nisam izvukao. Jednostavno, trokraka udica je dobra da zakači ribu, ali ne baš i da je zadrži. Na kraju krajeva, ona ima tri omanje udice... Kao takva, teško da može duboko da se zarije. Zato sam promenio trokrake i stavio obične (J hook) velike udice. Izabrao sam što veće, ali ipak ne prevelike, da ne potope varalicu. Ovaj sistem se pokazao boljim. Bilo je više napada, poneka riba se nije zakačila, ali ono što se zakačilo, nije spalo.

   Poslednjeg dana sam išao na neku omanju reku, pritoku Travessao. Prethodnih dana su na jednom mestu na toj reci kolege pecale somove, a na dubinku (na komad ribe) uspevali da uhvate i trairaa. Konfiguracija terena je bila takva da uz jači tok postoji i poveći vir, nekakva rupa ili šta već. U tom viru su somovi, a trairao ostaje u matici reke. Uglavnom, dubina tog jakog toka je oko 2, dok vir ima oko 4-5 metara dubine. Nadao sam se da bih na silikonskog peša mogao da uhvatim trairaa... Drugi zabačaj. Nekoliko puta podignut peš i, samo što ga je voda nanela u vir: udarac! Bila je to moja treća pajara, teška svega 700 grama. Iz nekog razloga, obradovao sam joj se kao da sam upecao trairaa od 10 kg!

video-play-button