Razmišljajući o ovoj problematici, može se pomisliti da je već sve izmišljeno i da tu nema ništa niti može šta da se doda. U principu, to je sasvim tačno, jedino nije shodno vremenu. Pre tridesetak godina, na početku procvata varaličarskog sporta, stvari su se dešavale munjevitom brzinom. Ubrzanom dinamikom otkrivani su i izmišljani novi mamci, kreirane nove tehnike. Mamaca se imalo koliko se imalo, ali je ulov bio dobar, čak vrlo dobar...
   Strategijski gledano, svi tadašnji i najveći deo današnjih varalica od gume su sasvim obični mamci, koji se uz pomoć olovne glave spuštaju na dno. Kako one tamo izgledaju, odlučuje svaki varaličar vođenjem. Dobro odabranim štapom moguće je korektno voditi mamac i loviti. Ipak kad je mamac na samom dnu, leži, pauzira, najčeše ne izgleda ukusno za grabljivice. Ili ga one uopšte ne vide.
   Pecanje Karolinom ili Jamure Rigom je veoma dobro rešenje. Mamac koji u fazi pauze lagano tone ostaje dugo u vidnom polju grabljivca. Ali, pre ili kasnije, on stigne na dno i onda tamo (p)ostaje neprimetan.
   Vođenje gume na običnoj olovnoj glavi ili pecanje glavinjarom u pridnenim slojevima može biti veoma produktivno. Mamac se vodi tako da što manje dodiruje dno. Negativna posledica ovakvog pristupa je što varalica mora sve vreme da putuje, pa time tehnika nije pogodna za sve ribe, upotrebu u svim godišnjim dobima, a naročito ne za sva stanja aktivnosti grabljivica.
   Koristiti umesto okrugle olovne glave stand-up ili njene "rođake" je na prvi pogled dobro rešenje. U određenim situacijama, kada se izabere pogodan džig i kada je dno idealno za pecanje stand-upom, rezultati mogu biti nešto bolji. Ipak, procenat idealnog "prizemljenja" ovakve olovne glave sa sve mamcem ‒ da ceo džig stoji vertikalno ‒ neverovatno je mizeran. Najčešće se ovakav mamac veoma lako izvrne i padne na stranu, legne, postane "nevidljiv"...
   Razni sistemi za pecanje mamcima od meke plastike na kojima udica nije fiksirana za olovnu glavu takođe su prilično lovne igračkice. Olovo i udica se povezuju alkicom, vrtilicom i kopčom ili nekim sličnim idejnim rešenjem. Mamac određeno ali veoma kratko vreme obitava iznad samog dna, ali i ovde on veoma brzo pada i nestaje iz vidnog polja grabljivca. Spisak sistema i načina pokušaja da se problem što bolje prezentacije na dnu i u pridnenim slojevima reši ovim nije konačan. Međutim, bez obzira na to koliko i kako se razmišljalo u pravcu pronalaženja ili poboljšanja tehnike vođenja ili smišljanje nove supermontaže, problem neće biti rešen. Jer, problem nije u tehnici, niti u sistemu (olovnoj glavi...). Problem je u mamcu! Umesto običnih guma, potrebno je koristiti plivajuće veštačke mamce od meke plastike.

Štuka na Jamure Rig i klasučnu tonuću gumu

Pecanje glavinjarom u pridnenim slojevima može biti veoma produktivno - bandar na "Search & Destroy" varalicu