Gde tražiti peacock bassa
   Izneću lična iskustva za tri vrste koje sam lovio. Temensis Azul (speckled peacock) i butterfly peacock, koji žive u crnoj vodi, imaju slično ponašanje. Uglavnom ih treba tražiti van velikih vodenih tokova. Dakle, u manjim rekama i velikim rukavcima, u potopljenim predelima… Zapravo, svuda gde voda ne dostiže veliku dubinu. Sve pomenute vrste se zavlače u žbunje i plivaju oko potopljenih stabala. Za uspešan ribolov bitno je precizno zabacivanje. Potrebno je gađati u 10-15 cm od prepreke za koju se pretpostavlja da bi mogla da skriva ribu. Pola metra udaljenosti retko kada izaziva udarac, koji se u više od 90% slučajeva dešava u prva 2-3 povlačenja varalice.
   Manji useci u obali (bez obzira na to da li imaju neko žbunje kao zaklon ili ne) mogu da kriju krupnije primerke, jer veliki bass ne traži zaklon po svaku cenu. Prilično samouvereno pliva i u otvorenoj vodi, ali se ipak drži plićih predela, prateći sitniju ribu. Na slici je Temensis Azul od 6 kg uhvaćen u jednom takvom useku. Reč je o tukunare asu, koji je započeo transformaciju u tukunare paka ili obratno.
   Mesta ispred i iza rečnih ada. Iz nekog razloga, PB se ovde zadržava u većim grupama. Vodostaj Amazona je promenljiv i on uvek nosi neko drveće i granje, pa tako dovuče i krš na ovakva mesta, oko kojih se PB rado zadržava. Ipak, i u slučajevima kad nema ovakvih zaklona, počeci i krajevi ada uvek su dobra okupljališta za pikoka.
   On ne provodi vreme u velikoj, otvorenoj vodi. Ipak, postoje momenti kad se može pronaći van zbunja i prepreka. U manjim rukavcima, najčešće u popodnevnim časovima i na potpuno otvorenom delu reke, može se naići na jata juvenilnih riba (čija se aktivnost vidi na površini). E, ovo je poklon za svakog ribolovca, jer zajedno sa njima pliva i majka, koja štiti mlade. Najveći primerci PB upecani su upravo ovako. Neophodno je samo zabaciti varalicu i navesti je na jato sitnih primeraka i udarac velikog PB je zagarantovan. Etika i inače nalaže puštanje ulovljene ribe, ali u ovakvim slučajevima to je naročito važno; bez majke, celokupno jato bi bilo izgubljeno.


Tukunare asu (6 kg), koji je započeo transformaciju u tukunare paka