Ono što takođe ne treba raditi je i guranje vrha štapa u plafon ili pod. Ovaj način testiranja je verovatno nasleđen iz drugih vrsta ribolova (varaličarenja). Neki ovako pokušavaju da vide kako se štap savija, ali u najboljem slučaju saznaju koliko je jak srednji deo blanka. No, i to ćete mnogo bolje proceniti ako kroz sprovodnike provučete bilo šta, makar i običan monofil, zamolite kolegu da se odmakne nekoliko metara i pridrži kraj, a vi zategnete štapom.
   Dobro, sada znate šta ne treba da radite, pa dolazimo do pitanja šta treba. Naravno, treba da oponašate realno bacanje. Ponavljam, bez konca ne možete imati potpuno realnu sliku, ali ono što možete je da imate najpribližniju. Zato je poenta da što bolje simulirate realno bacanje. To možete da uradite držeći štap jednom ili sa dve ruke. Jednom je, naravno, prirodnije, ali se slažem sa čika Kelijem da je najzgodnije koristiti obe ruke za ovakav test. Jedna kojom inače držite štap ide na rukohvat, a druga na kraj štapa. Dakle, uhvatite štap i oponašajte zabačaj u jednu stranu sa stopom na kraju. Krenite lagano i polako pojačavajte tempo. Ne zamahujte prejako, tj. jače nego što to inače radite u ribolovu. Namestite se onako kako vam odgovora po pitanju svetla i kontrasta sa pozadinom, da štap možete što bolje videti. Ovim načinom testiranja je najlakše videti gde se, kako i koliko štap stvarno savija i koliko brzo se vraća u početni položaj.
   Vremenom i praksom se, kao i u svemu, napreduje i stiče osećaj. Posebno dobar trening je, ako u danima pre planirane kupovine, isprobate vaše stare štapove (ili štapove vaših kolega) u pravom fly castingu (sa koncem) i ovako, bez konca. Tako ćete najbrže naučiti da na osnovu ponašanja štapa bez konca pretpostavite kako se on ponaša sa koncem, pa ćete moći relativno realno da ocenite buduće štapove koje budete testirali "na golo".