Ultra light drop shot

Tehnike varaličarenja:

   Nedostatak slobodnog vremena, stalna jurnjava za poslom i obavezama, ubrzan tempo života, razne vrste stresa, sve su to sastavni delovi svakodnevnice, sa kojima se, u manjoj ili većoj meri, svi srećemo. Jedan od najboljih načina da čovek napuni baterije i uspešno prođe kroz sve životne izazove je boravak u prirodi. Za nas ribolovce, to je boravak pored vode. Jednostavno, kad god mi se ukaže retko slobodno vreme, makar to bilo i na sat-dva, gledam da ga provedem na obali.
   Jedan od najboljih načina kako da to vreme iskoristimo je ultra light ribolov i sve njegove varijacije. Glavne prednosti ovakvog pristupa su konstantna dešavanja i veliki broj udaraca koji mogu da se dese za kratko vreme. Jednostavno, volim kad odem na vodu i sit se napecam. Takođe, jedna od prednosti je i minimalna težina celokupnog pribora, koji doprinosi rasterećenom uživanju u ribolovu.
Jedna od varijacija UL ribolova koju sam posebno zavoleo je laki drop shot. To je tehnika ribolova u kojoj se kao mamac koriste razne male silikonske varalice. Za DS kažu da je izmišljen u Americi za potrebe basolova, a u Evropi i kod nas je uglavnom usmeren prema ribolovu grgeča i smuđa. No, već u prvih nekoliko izlazaka sam se uverio da je moguće uspešno loviti i mnoge druge vrste grabljivica, kao i čitav niz manje grabljivih riba.

Piše: Vladimir Perendija