Za strimerisanje pastrmke koristim štap GREYS Platinum XD #5 od 9 ft, mislim da nema potrebe za jačim štapom s obzirom na to kolike su ribe u našim vodama. Tim štapom bez problema bacam navedene strimere i sasvim brzo zamorim zakačenu ribu. Naravno, nećete pogriješiti ako uzmete broj ili dva jači štap (klasu #6 ili #7), to vam može olakšati prezentaciju najvećih potezanki iz vaše kutije.
   Za lov na manjim rijekama najčešće koristim plivajući kanap, na koji direktno (dakle, bez konusnog predveza) montiram najlon debljine 0,20 mm u dužini od 1,5 m. Ako koristim neotežan strimer, a želim da ga spustim u malo dublje slojeve vode, na plivajući kanap namontiram brzotonući polilider, i uglavnom uspijevam da spustim strimer do dubine u kojoj se nalaze aktivne ribe. Kada pecam na većim vodama, poput Lima, skoro uvijek koristim tonući kanap i strimere otežane tungsten glavom i dodatnim namotajima olovne žice. Voda je dosta jaka i sistem mora biti otežan, u suprotnom ga voda lako izbacuje na površinu.

   Na strimere ciljano lovim potočne pastrmke, ali se često zadesi i krupnija riba, prije svega kalifa, ali i manja mladica. Krupne kalifornijske pastrmke su prava torpeda na štapu, riba koja nakon zadate kontre podivlja i napravi veoma duge bijegove, tako da čekrk lijepo zacvili prilikom odmotavanja kanapa. Te ribe nisu tu "od juče", već su kao male, za vrijeme poplava, završile u rijeci, tu su odrasle i podivljale, našle svoje stanište i nije ih lako uloviti kao što se obično pretpostavlja. ●

Moj prijatelj Keno sa mladicom koja je pokupila strimera namenjenog pastrmki