Pre nego što zabacite, pogledajte tok, pročitajte ga, uočite njegovu brzinu i put. Uočite gde se voda zadržava ili usporava. Probajte da zamislite putanju gde će ići vaš kanap i kako izvesti swing i pravi drift (naglo skretanje, uzdizanje ili zavijanje) na željenom mestu. Kada se sve ovo malo uvežba, stvari postaju daleko jednostavnije pa i uzbudljivije od npr. nimfarenja teškim nimfama i dead drift tehnikom. Mnogi bi se iznenadili koliko swing sa mokrim mušicama može da bude produktivniji od nimfarenja, čak i ako se nimfarenje dodatno olakša upotrebom indikatora.
   Swing metode su posebno postale popularne u svetu mušičarenja dvoručnim štapovima. Duži štapovi olakšavaju swing prezentaciju i pružaju mnoge prednosti, počev od kontrole kanapa mendovanjem, preko mogućnosti lakšeg korigovanja brzine i položaja naše mušice, do izvođenja dizanja mušice na tačno željenom mestu, u vidokrugu ribe.
   Znanje iz lova mokrim mušicama, konkretno swinga, može se iskoristi i za prezentaciju strimera. Zabaci se kao za klasičan swing, pusti da tok uradi svoj deo, a vi uz blago kočenje sve to ispratite vrhom štapa da bi se pred kraj sistem zategao i počelo podizanje imitacije, a onda se nastavlja klasičnim strimeraškim povlačenjem. Ako na taj način lovite strimerima i još koristite dugačke dvoručne mušičarske štapove, otvoriće vam se jedna nova dimenzija izuzetno uzbudljivog i uspešnog načina mušičarenja. Pri tom, nije neophodno voditi računa o velikoj preciznosti zabačaja i putanje prezentacije, jer će se velika pastrmka podići i pratiti strimer kog je opazila i sa udaljenosti od nekoliko metara. To joj predstavlja bogat kaloričan zalogaj, za kog se isplati malo potruditi. S druge strane, trošenje kalorija joj nije neki naročiti izazov radi male mokre mušice, zato je efikasan način ribolova mokrim mušicama onaj kada ribi mušicu dovedeš ispred nosa.