Trofejna bicuda

   Bicudu zbog fizičkog izgleda nazivaju barakudom Amazona. Veoma je agresivna i snažna riba za svoju veličinu. Uobičajena veličina joj je oko 2 kg, a najveći ulovljeni primerak je imao oko 6. Naseljava isključivo terene sa peščanim dnom. Hrani se tokom celog dana i uglavnom se lovi na površinske varalice i voblere plitkoronce.

   S obzirom na njenu veličinu, ja nisam mnogo vremena trošio na nju, pogotovo što na terenima gde živi baš i nema nekih drugih većih riba. Došao sam samo jednom da je namenski ulovim, što sam i učinio, na Mepps. Nakon toga, bicudu bih pecao ukoliko me reka nanese na njen teren, pa dok nas vodena struja ne pomeri nizvodno. Dakle, bez nekog zadržavanja.

   Ipak, najvrednija riba koju sam ulovio bila je baš bicuda. Što bi naš narod rekao "kad se to 'oće...". Na druge ribe sam potrošio dane i dane zabacivanja i (ako zanemarim veliku piraibu) nijedna riba koju sam upecao ne bi se mogla podvesti kao trofejna u svojoj vrsti, tj. sve koje sam upecao bile su više-manje uobičajene veličine. S druge strane, pecajući u prolazu, upecao sam bicudu od 10,5 lb (skoro 5 kg). Ulovljena je na džig. Zabacio sam prema obali, džig je pao na metar od nje. Povukao sam 2-3 puta i usledio je udarac. Posle nekoliko minuta borbe, imao sam je u rukama.

   Treba znati da je bicuda veoma slaba van vode i da više od 1 min slikanja za ovu ribu znači smrt. To sam znao i zaista sam je minimalno držao van. Svejedno mi je posle trebalo 2-3 minuta da je oživim. Na sreću, otplivala je.

video-play-button