Može se loviti preko celog dana. Ipak, najbolje vreme za ribolov su jutro i predveče. Po pitanju mamaca nije naročito probirljiva, samo treba koristiti što je moguće manje varalice. Ako je tu, udarac usledi relativno brzo, ali je realizacija tek polovična. Posle jakog udarca usledi jurnjava po reci: u delu sekunde prođe desetak metara! Begovi su snažni i nepredvidljivog pravca, a sve to je propraćeno stalnim iskakanjem iz vode, što uz karakteristična koščata usta dovodi do čestog spadanja sa udice. Sve ovo i prosečna lovna težina od nešto preko kilograma čine ribolov ove ribe izuzetno atraktivnim.
   Izbor mamaca je prilično širok: spineri, cikade, džigovi sa silikoncem, silikonske glavinjare, vobleri... Način prezentacije je manje-više standardan: česta promena pravca i brzine povlačenja. Zabačaji treba da idu popreko u odnosu na tok ili još bolje malo uzvodno, da bismo dobili na dubini. Veličina ‒ opet naglašavam ‒ što manja. Spineri 0, 1 i 2, srebrni. Silikon dug 4-7 cm, glava težine 4-8 g, vobleri 3-4 cm. Birati boje u zavisnosti od prozirnosti vode i doba dana. Moja preporuka je bela za silikon i srebrna za metal. Radi što lakšeg otkačinjanja ove nežne ribe, preferiram upotrebu silikona.
Prilikom izbora opreme nužan je kompromis zbog relativno malih i laganih mamaca i prilično borbene ribe. Pri lovu sa obale bolje je koristiti nešto duže štapove, od 2,7 do 3 m, gornje težine bacanja najviše 15 g. Akcija poluparabolična, radi amortizacije.