Tri tipa reka

   Black Water. Reke u severozapadnom Amazonu su jedinstvene po mnogo čemu. Većina njih je veoma mineralizovana i izuzetno tamne (crne) je boje. Specifična sedimentacija tla uzrokuje tamnu boju, a kiselost, čija pH vrednost iznosi između 4 i 5, čini ovu reku totalno nepoželjnom za komarce. Ovo je veoma bitan podatak za sve ribolovce, naročito ako se uzme u obzir to da komarci na Amazonu mogu nositi malariju, dengu i žutu groznicu. Dakle, na crnim rekama nema ovih briga. Rio Negro je najveća među njima. Naravno, voda nije crna, kao što ni drinska voda nije zelena, ali ako bi se zahvatila manja količina vode, njena bi boja odgovarala boji veoma slabog čaja. U velikoj količini, voda dobija potpuno crnu boju, a sama vidljivost u ovakvoj reci je ne više od 30 cm. Na sreću, riba u ovakvim uslovima vidi sasvim solidno. Lov PB na ovakvoj vodi odvija se na površinske varalice, tzv. rip-rollere i woodchoppere (varalice sa propelerima), dok su super spook i poperi malo manje efikasni, ali daju rezultate. Takođe, plitkoronci tipa Rapala F13 Silver, Cotton Cordell Red Fin i Yo-Zuri Crystal Minnow F8 pokazali su se kao veoma efikasni, ali moje iskustvo govori da jig varalice (strimeri na džig udicama) čine čuda u ovakvim uslovima.  

   Blue Water. Jednostavno, čista i bezbojna voda. Ima ih i sa leve i sa desne strane Amazona. Razne pritoke reka Rio Branco i Rio Madeira su upravo ovakve i pune su peacock bassova. Tokom sušne sezone, kada je nivo vode nizak, reke se iščiste i postaju apsolutno providne, te vidljivost dostiže svoj maksimum i ovakve okolnosti skoro svaku varalicu čine ubojitom. Ipak, iz nekog razloga, super spook i jig varalice su se na ovakvoj vodi pokazali nenadmašnim. Ovo je iskustvo brojnih ribolovaca, a ja sam samo imao priliku da se uverim u to. Kašiku napadaju kao blesavi, ali je dosta promašuju, iako imaju ogromna usta.

   White water. Bela i mutna, neprozirna voda. Reka sa ovakvom vodom je uglavnom uvek mutna, a u najčistijim svojim izdanjma je beličasta poput Drine zimi (tzv. mladičarska boja Drine). Tipična reka ove boje je Solimoes, koji se spaja sa Rio Negrom kod Manausa i tu nastaje Amazon. Ovakve tekućice i nisu naročito bogate peacock bassovima jer su hladne. Ipak, neke od njih, kao Matupiri i Caures, pokazale su se kao reke sa visokom koncentracijom PB, krijući u sebi zaista velike primerke. Pecanje u ovakvoj vodi najbolje se obavlja na površince super spook sa zvečkom i riprollere, dok plitkoronci i džigovi daju slabije rezultate.

Tukunare asu (primerak od od 8 kg) i Tukunare paca, forme iste vrste temensus azil