Mužjak zlatovčice u svadbenom ruhu

   Autohtona je u alpskim jezerima i na severu Evroazije i Amerike, uključujući i sam sever planete, tj. Arktik, odakle i potiče njen engleski naziv arctic char (arktička zlatovčica). Zvanično je najsevernije rasprostranjena slatkovodna riba i u mnogim vodama predstavlja jedinu vrstu ribe. Kao i mnogo druge vrste salmonida, i zlatovčica ima svoju morsku formu, koja život provodi u hladnim morima i okeanima, a u reke ulazi na mrest. Stacionarna forma živi u hladnim jezerima, najčešće dubokim, a mresti se ili u samom jezeru (video) ili u pritokama (video-1, video-2, video-3).

Arktička zlatovčica živi na severu planate, a ima je i u ponekom ledničkom jezeru južnije, gde se smatra reliktom ledenog doba

Morska zlatovčica neposredno nakon ulaska u reku 

   Morska zlatovčica je siva poput morske pastrmke, a karakteristične boje dobija nakon što uđe u reke. Za nju kruži priča da je jedna od najjačih salmonida na planeti (video). Na mušičarskom ili lakšem varaličarskom priboru borbe sa primercima od 3-4 kg mogu potrajati i po 20-30 minuta!
   Zlatovčica naraste manje od evropske pastrmke (Salmo trutta), i maksimalna težina joj je oko 10 kg, premda su već retke ribe teže od 6-7 kg. Svaka zlatovčica teža od 3-4 kg može se smatrati trofejom. U ovom delu Evrope one se mreste u jesen, u periodu od oktobra do januara. Tada se mogu videti u velikim jatima u šljunkovitim jezerskim plićacima i tada su, nažalost, podložne krivolovu, pa ribočuvari koji savesno rade svoj posao moraju biti stalno na vodi.